Een wirwar van spullen

Vandaag laat ik zien hoe jullie een wirwar van spullen kunnen omtoveren tot een unieke activiteitenbord voor kleine kinderen. Het is weer één van mijn projecten uit mijn boek die je ook hier kan kopen. Deze idee is nu misschien ook juist leuk om te gaan doen als er weer een strengere lockdown komt omdat het niet een project is die heel snel af is. Verder kan het ook een leuke Sinterklaas- of kerstcadeau zijn die zeker in de smaak bij kleine kinderen zult vallen.

Een eigen activiteitenbord maken is gewoon heel erg leuk om te doen. Je kan zoveel kanten op met allerlei spulletjes en speelgoed. Een activiteitenbord is ook nog heel erg goed voor kleuters en peuters om mee te spelen. Op die manier maken ze kennis met verschillende vormen en handelingen die hun motoriek kunnen stimuleren.

Activiteitenbord wit,zwart en blauw

Bij dit bord heb ik geprobeerd om er zo veel mogelijk houten spullen erin te verwerken. Sommige onderdelen zijn geschilderd en andere heb ik in hun houtkleur gelaten om de Scandinavische look een beetje te benadrukken.

Hoe maak je een activiteitenbord?

Om een activiteitenbord te kunnen maken is het belangrijk dat je probeert verschillende soorten houten speelgoed te vinden die eventueel leuk voor een bord kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan houten blokjes, puzzels, houten gereedschap, rammelaars, auto’s, poppen of poppenhuis meubels. Verder is het ook belangrijk dat daar iets tussen zit wat kan bewegen of wat geluid maakt. (Je hoeft op dit moment nog niet naar de kleuren van het speelgoed te kijken. Je gaat het straks toch allemaal schilderen zodat het één mooi geheel wordt).

Oud houten speelgoed en houten blokken

Als je genoeg spullen bij elkaar hebt gevonden, ga je het formaat van je bord bepalen. Hoe groot wil jij het bord hebben? Kijk wat voor restjes hout je eventueel hebt liggen en of daar iets bruikbaars tussen zit. Het hoeft niet al te groot te worden. Ik heb hier een multiplex plaat van 45 x 45 cm gebruikt.

Wanneer je een plaat op maat hebt, leg je de gevonden spullen bij elkaar en ga je ze  rustig op het boord leggen. Begin met de grote dingen en vul het op met blokjes hier en daar. Denk er aan om spullen te stapelen en dat het bord straks verticaal op de muur komt te hangen of op een standaard.

Het is eigenlijk een soort puzzel geworden waar je mee gaat schuiven en verplaatsen totdat je tevreden bent. Soms moet je misschien ook verder zoeken voor aanvullende dingen die het bord compleet maken. Het mag best lekker vol worden.

Wanneer je denkt genoeg spullen bij elkaar te hebben en een leuke opstelling hebt gemaakt is het tijd om verder te gaan. De volgorde van hoe je dit aanpakt heb ik in een kleine boekvorm hieronder verwerkt. Je kan makkelijk de boek vergroten en alles goed zien en lezen door onder in het rechter hoek te klikken.

Flipboek

Activiteitenbord wit, zwart, blauw en hout

Deze activiteitenbord heeft een sobere jongens uitstraling gekregen maar het bord is natuurlijk ook makkelijk lief en meisjesachtig te maken door andere kleuren toe te voegen zoals bijvoorbeeld roze, geel of lila.

Uittesten

Toen mijn activiteitenbord klaar was had ik een paar jongens (twee broers) uitgenodigd om het bord te komen testen en tegelijkertijd model voor mijn boek te zijn. 

Het wirwar van spullen waren ineens nu een uitdagende activiteitenbord geworden en het was zo leuk om te zien dat de jongens alles gingen uitproberen door middel van losschroeven, uittrekken verschuiven, rollen, bewegen, verstoppen. 

Ik kan echt aanraden om zo een activiteitenbord te maken als je kleine kinderen hebt. Je hebt er eindeloze plezier van en kost weinig om te maken. Ik heb hier het bord op poten gemaakt, maar je kan ook kiezen om bijvoorbeeld het laag op een muur te hangen zodat het niet kan schuiven of omvallen als er veel mee gespeeld wordt. 

I would be happy with a little comment on this post

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It
Follow SimpleColorful

Follow SimpleColorful

%d bloggers liken dit: