Hoe maak je een yogabolster

Wil je weten hoe je een yoga bolster voor thuis maakt? Kijk dan hier en zie hoe ik het deed en waarom ik besloot om mijn eigen yogasteun te maken?

Hier in Nederland hebben we nog steeds te maken met het coronavirus en moeten we zoveel mogelijk thuis blijven. Velen van ons missen sportlessen en andere activiteiten die we normaal gesproken in onze vrije tijd doen. Ik heb één keer per week een yogales en ik mis die les echt. Al 2 jaar yoga en het heeft me echt geholpen om mijn lichaam fitter en flexibeler te maken. Ik wil dat niet verliezen, dus besloot ik om thuis verschillende oefeningen te doen, maar ik worstelde met hoe ik het moest doen.

Eerst probeerde ik het met yoga-instructeurs van YouTube. Maar het was moeilijk om een goede plek voor de tv te vinden waar ik de oefeningen goed kon zien. Daarnaast. Meestal deden ze de oefeningen te snel voor mij of ik moest de hele tijd kijken of ze naar de volgende oefening waren gegaan of niet. Het kostte me te snel de concentratie van mijn oefeningen en het voelde niet goed.

In plaats daarvan besloot ik verschillende soorten oefeningen af te drukken die ik al kende. Op Pinterest vind je zoveel verschillende houdingen en oefeningen met geweldige illustraties. Als je ervaring hebt met yoga, herken je ze gemakkelijk en weet je wat je moet doen.

Maar voor sommige oefeningen heb je wat extra spullen nodig, zoals bijvoorbeeld een yogabolster. IZo een had ik niet. De yogastudio is erg aardig geweest om bolsters of andere dingen aan ons uit te lenen. Maar ik wilde graag mijn eigen hebben.

Daarom besloot ik om mijn eigen bolster te maken.

Gelukkig heb ik hier veel stof en materialen liggen. Het zou stom zijn om nieuw te kopen als ik kan gebruiken wat ik heb of dingen kan recyclen. Daarnaast zal het voor mij ook een geweldig nieuw project zijn om hier op de blog te delen. Misschien denk jij hetzelfde en wil je er ook een maken. Ik geef je hier de instructies voor het maken van een yogasteun en hoop dat het niet te moeilijk uitgelegd wordt.


Kies eerst een stof die je misschien al in huis hebt. Zorg ervoor dat de stof niet te los of te dun is. Het moet sterk genoeg zijn om een strakke vulling vast te houden. Bovendien moet het wat wrijving kunnen hebben als je erop beweegt.

Blue fabric together with atlas fabric. 
scissor and measuring tape

Wanneer je je stof hebt gekozen, is het tijd om te beginnen met je patroon.
(Het is niet moeilijk om een zelf te maken)

Het eerste dat je moet doen, is beslissen welke maat de bolster moet hebben. Toen ik naar de standaardmaten van een bolster keek kwam ik achter dat ze meestal een diameter van ongeveer 20 cm hebben. Maar ik heb ook veel gevonden met een diameter van 25 cm. Daarom is het verstandig om, als je er zelf een maakt, de maat van de bolster op je lichaam af te stemmen. Afhankelijk van hoe groot je bent of hoe lang je rug is kun je de dikte en de lengte van de bolster aanpassen.

Ik ben 176 cm lang en heb graag een grotere bolster onder mijn rug, daarom heb ik besloten om deze 25 cm in diameter te maken.

Patroon (ronde uiteinden)

  • Ik begon een lijn te tekenen die 25 cm lang was.
  • Halverwege de lijn heb ik een kruislijn van 90 graden gemaakt van exact dezelfde lengte
  • Tussen die twee regels heb ik meer regels van dezelfde lengte ingevuld.
  • Verbind alle lijnen met elkaar.
  • Knip de cirkel uit.
  • Meet de grootte van de cirkel met een meetlint zoals op de derde foto en dit is de breedte van het volgende patroon.
 • making circle pattern yoga bolster
 • making circle pattern yoga bolster
 • measuring circle pattern yoga bolster

Patroon Body

 • Begin met het tekenen van de lengte van de bolster. Hier standaard 60 cm.
 • Teken vervolgens de helft van de breedte (dat is alleen om papier te besparen. Anders is het patroon behoorlijk groot)
 • Nb. Zorg ervoor dat je die kant op een gevouwen stoffenlijn plaatst

Pattern yoga bolster.

Op veel bolsters zie je aan beide uiteinden een strip die je kunt gebruiken als je de bolster grijpt of verplaatst. Ik wilde er ook een toevoegen aan mijn bolster. Je kunt het in elk gewenste maat maken. Ik heb het hier 25 cm x 10 cm gemaakt.

Patterns yoga bolster

Leg het patroon op je stof en knip het rondom uit met een extra centimeter.
Nb. Vergeet niet het grote patroon tegen een gevouwen lijn te plaatsen! Zie de tweede foto hieronder.

Zo ziet je stof eruit als je hem hebt geknipt.

Cutting blue fabric

Naai-instructies

 • Begin met het locken van de stof rondom de randen. Je kunt ook een zigzag gebruiken als je geen lock machine hebt.
 • Meet vervolgens waar je de ritssluiting moet plaatsen en laat die ruimte open. De rest naai je dicht.
 • Pers met een strijkijzer de naden uit elkaar.
 • Leg de rits op de achterkant van de naden en naai deze dicht bij de ritslijn.
 • Blue fabric in the overlock machine
 • Zipper on blue fabric
 • press seams with iron
 • Stitching zipper on fabric
 • Lock of zigzag de randen van de cirkels.
 • Vouw de stroken dubbel.
 • Naai de stroken dicht.
Atlas fabric

Naai de cirkel en de body aan elkaar vast met de strook ertussen.

Blue yoga bolster cover

De vulling

Nu is het tijd voor het vullen van je bolster.

Er zijn veel verschillende manieren om het kussen te vullen. Je kunt wat dekens of handdoeken samen oprollen. Of je kunt oude t-shirts of stoffen in stukken knippen en ze als vulling gebruiken. Het belangrijkste is dat de vulling niet te zacht is. Het wordt dan snel een zielig en dun kussen in plaats van een stevige yogasteun.

 

Ik besloot om een combinatie van vullingen te maken. Eerst heb ik een kopie gemaakt van de buitenkant van de bolster. Ik gebruikte twee lagen badstof op elkaar met één laag wattering. Die heb ik vervolgens goed gevuld met een polyester vulling.

Het kussen is niet zo stevig dat het zijn totale vorm behoudt als je erop gaat liggen, maar het is vrij stabiel en sterk en geeft meer dan voldoende steun. Alleen de tijd zal uitwijzen of dit een goede oplossing en combinatie is.

Towel filling for a yoga bolster.

Ik ben erg blij met het resultaat en kan nu doorgaan met mijn eigen sessies hier thuis.

Yogabolster on yoga mat with a yoga belt

Zoals ik je in het begin al vertelde, besloot ik verschillende soorten oefeningen uit te printen die ik al kende.
Dit is het boek dat ik heb gemaakt. Ik kan er gemakkelijk meer exemplaren aan toevoegen als ik dat wil.

Mijn yoga lerares stuurt ook elke week een aantal nieuwe posities voor ons om te oefenen en ze zijn leuk om allemaal bij elkaar te hebben.

Zoals je kunt zien. Ik heb nu geen excuses meer om niet elke week mijn yoga te doen. Ik hoop echt dat deze situatie snel zal eindigen. Samen met alle die andere vrouwen is het toch wel veel gezelliger in de yogastudio.

Namasté

I would be happy with a little comment on this post

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It
Follow SimpleColorful

Follow SimpleColorful

%d bloggers liken dit: