Mijn ontdekking van de Shashiko technieken

Ik wil jullie vandaag meenemen in mijn ontdekking van de Shashiko technieken. Zoals zovelen van jullie zit ik ook regelmatig op Pinterest op zoek naar inspiratie en leuke dingen, en een een tijdje terug kwam ik een super leuke jas tegen die ik heel graag wilde hebben. Ik kon helaas niet achter halen of die ergens te koop was, dus ik besloot om zelf een poging te wagen om een te maken. 

Hieronder kunnen jullie zien welke jas ik had gevonden. Wat ook te zien is, is dat er overal kleine steken’s zijn. De jas is quilted met kleine witte steken’s en gemaakt van verschillende stofjes. 

Na een kleine zoektocht op Pinterest naar dit soort kleiding kwam ik er achter dat de steken’s en samenzetting van verschillende stoffen eigenlijk een oude Japanse borduurtechniek is ‘Shashiko’. De techniek wordt vooral met denim en indigo stoffen wordt gebruikt.

De jas hieronder heeft een simpel en enkel naaitechniek waar ik vooral op val, maar Shashiko wordt vaak met veel meer verschillende en ingewikkelder steken’s gebruikt. 

Verschillende Shashiko technieken

Het leuke van de Shashiko technieken is dat het op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Je kan kiezen om het heel netjes en strak te borduren of heel slordig en willekeurig.

Op internet is alles over de verschillende technieken van Shashiko te vinden met duidelijk uitleg erbij. Ik geef jullie graag hier  of hier een paar links als je meer over Shashiko wilt weten.

De jas die ik wilde maken moest niet te drukke steken’s hebben. Daar hou ik voor mezelf niet van. Maar de blauwe kleuren spraken me wel erg aan.

De uitvoering

 • Ik ging op zoek naar leuke stoffen en begon een patroon te maken.
 • Het was een kleine puzzelstukje welke stofjes waar zouden komen maar dat vind ik juist leuk om mee te spelen.
 • Na het knippen van de stofdelen ging ik de verschillende panden eerst in elkaar zetten zodat ik een hele achterpand had, twee voorpanden en twee mouwen.
 • Daarop ging ik met textielkrijt lijnen tekenen voor mijn steken en begon met de hand alle steken’s te naaien. Het was helemaal niet moeilijk. De truck was een lange naald zodat je meerdere steken’s in één keer kan doen en je moet proberen zo goed als mogelijk de steken’s en de ruimte ertussen even lang te maken.
 • Pas als alle steken’s zijn gezet naai je de panden in elkaar en maak je de jas af met een voering erin. (de achterkant is namelijk niet zo fraai)
Eigen shashikojas blauw met bloemetjes

Ik ben er erg blij met het eindresultaat. Het is een soort tussenjas geworden omdat die licht gewatteerd is. In de winter kan die ook als een warm vest gebruikt worden omdat hij helemaal niet stijf is maar lekker zacht. Ik ben er heel blij mee en de tijd die ik hieraan heb gebruikt valt reus mee omdat ik voor grote brede, rechte banen ben gegaan om te stikken. 

Ik ben benieuw of sommige van jullie ook ervaring met Shashiko hebben. 

2 Comments

 1. Jeanette Renting Reply

  Prachtig Marianne!! Ik heb dit soort steken wel eens gebruikt bij het repareren van gaten in mijn jeans. Erg leuk om te doen.

  • Marianne - Simple Colorful Reply

   Leuk om te horen! Ja het wordt inderdaad veel bij jeans toegepast. Ruw en stoer look.

I would be happy with a little comment on this post

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It
Follow SimpleColorful

Follow SimpleColorful

%d bloggers liken dit: