Punch naald voor het eerst

Ik heb net voor het eerst een ponsnaald uitgeprobeerd. Het verscheen plotseling overal op Facebook en Instagram en het zag er zo gemakkelijk en leuk uit om te doen. Ik heb een zwak voor alles met garen en stoffen en ik moest het gewoon uitproberen.

Wat heb ik nodig voor punchen?

Ik ging op internet zoeken waar ik een ponsnaald en materialen kon kopen en wat voor soort ik nodig had. Er zijn veel verschillende soorten te koop, maar er is ook veel uitverkocht omdat het ineens is uitgegroeid tot een ‘hype’. We zitten op dit moment allemaal thuis en zijn op zoek naar iets nieuws om te doen en dan wordt zoiets populair.

Ik heb ervoor gekozen om twee verschillende ponsnaalden te kopen. “Één die kan ponsen met zeer dik garen en die verstelbaar is. De andere is voor fijner garen en wordt geleverd met 3 verschillende naalden. Ik kocht ook een speciale stof voor de Punch-naald. Dit noemen ze Monk-stof en is een open geweven stof die het ponsen gemakkelijker maakt. Tijdens mijn zoektocht op internet leerde ik ook dat het belangrijk is dat je de juiste stof kiest om een goed resultaat te krijgen. Als een stof te open geweven is voor je ponsnaald, springen je lussen er gemakkelijk uit. En als je stof te strak is voor je ponsnaald, moet je heel hard ponsen, wat resulteert in schade aan je hand en / of de stof.

Monk clothes and punch needles in an embroidery hoop

Hoe werkt een Punch Naald?

De punchnaald vormt een doorlopende lussteek. Elke keer dat je de punchnaald naar beneden duwt, duwt deze een lang uiteinde van het garen naar beneden. Wanneer je de punchnaald weer omhoog brengt, vouwt hij dit uiteinde in een lus. Er zijn geen knopen gebruikt. De strakheid van alle samengevoegde lussen voorkomt dat het uitrafelt.

Punch naald kan worden gedaan met katoen of wol of garen dat geschikt is voor breien of haken. Afhankelijk van de naald dikte moet je verschillende soorten en diktes garen gebruiken.

Punch naald eerste poging

Mijn eerste poging was punchen met een borduurring. Ik had een heel goedkope hoepel waarvan ik dacht dat ik die kon gebruiken, maar ik had het zo mis! Het was een ramp. De hoepel kon mijn stof niet vasthouden tijdens het punchen en ik moest hem de hele tijd aanspannen wat vervolgde in dat ik mijn werk ging haasten en ik wilde het gewoon afmaken. Het resultaat is ook niet zo geweldig. Het was de eerste poging en ik heb geleerd dat een ring alleen werkt met een fijnere geweven stof en fijne naalden die je niet hard in de stof hoeft te duwen of dat je een duurdere speciale No-Slip borduurring of frame moet kopen .

Punch naald tweede poging

Na mijn eerste frustrerende poging besloot ik iets anders te proberen. Ik nam een houten frame met een schildersdoek dat ik had. De stof eraf gehaald en met een nietpistool heb ik er een katoenen stof op gezet die ik al thuis had liggen.

Deze keer wilde ik dat de stof strak bleef zonder te schuiven. Het werkte!!

Ik koos voor een heel eenvoudig ontwerp en met geduld ben ik begonnen met mijn kleinere punch naald’s. Ik had hier ineens veel meer plezier in en omdat ik niet hoefde na te denken over schuivende stof, kon ik meer nadenken over hoe ik de naald in de stof plaatste en hoe ik mijn patroon wilde hebben.

Punch naald deerde poging

Dit schreeuwde absoluut om meer en allerlei ideeën kwamen bij me op. Ik wilde verschillende soorten technieken uitproberen waarvan ik dacht dat ze met de ponsnaalden konden worden gebruikt. Als ontwerper heb ik de gewoonte om verder te denken dan alleen de normale dingen te doen die je zou moeten kunnen. Dat gezegd, ben ik begonnen met een nieuw frame en een heleboel ideeën.

Ik heb verschillende soorten materialen en kleuren uitgezocht en ben net begonnen met het uitproberen van de ene techniek na de andere.

Ik heb dit keer mijn werk niet overhaast en ik vond het erg leuk om te doen. Door het werk heen schakelde ik tussen mijn dikke en dunne punchnaalden en gebruikte ik corduroy stof van een oude broek. Ik gebruikte restjes van stoffen die ik al had en verschillende soorten garens en ik werkte van beide kanten van de stof om verschillende soorten structuren te krijgen. De kleuren heb ik basic gehouden.

Verder probeerde ik stofstroken op de stof te punchen. Ik gebruikte een dunne naald en prikte de garen in de stoffen stroken die bovenop de monniksdoek lag. Dat werkte eigenlijk best goed en gaf het een mooie structuur aan de totale look.

Alles is met de punchnaald gedaan en ik denk dat het bijna een look krijgt van geweven muurkunst. De franjes eronder zijn de enige die ik met een normale grote naald heb moeten doen.

Eindelijke resultaat

Om het werk af te maken heb ik een stuk katoenen stof aan de achterkant vastgenaaid en bovenop heb ik met garen een houten stok vastgenaaid zodat het opgehangen kan worden..

Ik ben eigenlijk heel trots op dit resultaat. Het is iets dat ik hier thuis zal hangen en ik denk zeker dat ik in de toekomst zal proberen meer van dit soort dingen te maken. Als je ervaring hebt met punch naalden, zou ik graag van je horen of wat van je werk willen zien. Misschien met een link in de comments zou leuk zijn?

Fijne dag verder!

2 Comments

  1. Jeanette Renting Reply

    Leuk dat je het geprobeerd hebt. Het trekt mij helemaal niet. De wandhanger op de laatste foto is geweldig, mooi met al die structuren.

    • Marianne - Simple Colorful Reply

      Dank je wel. Ik moet toegeven het is best leuk en ik ga zeker meer uitproberen.

I would be happy with a little comment on this post

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It
Follow SimpleColorful

Follow SimpleColorful

%d bloggers liken dit: