Lampion avond

Vandaag is het 11 november en de dag dat veel kinderen hier in Nederland Sint Maarten vieren en langs de deuren lopen met hun prachtige zelfgemaakte lantaarns en vrolijke liedjes zingen voor snoep.

Ik vind het een schattige kleine traditie die we hier in Nederland hebben en we hebben het met de meisjes gevierd sinds we hier naar Heiloo zijn verhuisd, wat nu 11 jaar geleden is.

De meisjes houden echt van deze kleine traditie en hebben elk jaar zoveel snoep verzameld dat je het bijna niet kunt geloven. Echt niet goed met zoveel snoep voor de kinderen. We slaan het meeste op en geven het beetje bij beetje aan hen. Nu zijn de meisjes te oud om langs de deuren te lopen, maar toch houden ze van de traditie en maken ze nu ruzie over wie er bij de deur gaat staan om het snoep uit te delen.

Wachtend bij de deur

Dit jaar is het de beurt aan Emmelie die bij de deur mag staan, en dat gaat ze doen met één van haar vriendinnen. Emmelie is gek op kleine kinderen en kijkt er echt naar uit om alle kinderen langs te zien komen.

Ik hou ook van avond en vind het altijd heerlijk om de kinderen een extra kleine ervaring te geven als ze bij ons aan de deur komen. Het begint allemaal met spookachtige mummie-kandelaars op het pad naar onze voordeur. Als de deur opengaat, staat onze gang vol met kaarsen en gezellige lampjes en aan het plafond hang ik een extra papieren lantaren.

Mummy Candle jars

Snoep

Het snoep dat we weggeven proberen we ook zo mooi mogelijk te presenteren. Dit jaar hebben Emmelie en ik wat spookachtige lollypops gemaakt. Halloween is er net geweest en we hebben dat thema nog niet helemaal verlaten. Het kan heel goed samen met Sint Maarten zolang je het maar niet eng maakt.

A bowl of ghost lollypops

Het verhaal over Sint Maarten?

Het St. Martin-festival wordt gevierd op 11 november, of soms de avond ervoor in sommige regio’s van België, Nederland, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige regio’s, Portugal, Hongarije en op het eiland Sint Maarten.

Er wordt veel gespeculeerd over de geschiedenis van deze dag. Vaak wordt aangenomen dat het teruggaat naar een Duits winterfestival, maar een puur kerkelijke oorsprong is ook mogelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de ontwikkeling tot een algemeen volksfeest vrij recent is.

Sint Maarten wordt niet overal op dezelfde manier gevierd. Op sommige plaatsen worden optochten georganiseerd en op andere worden vreugdevuren aangestoken. Algemeen is de lantaarn-tour. In Nederland komt dit het meest voor in de noordelijke provincies en Noord-Holland.

De kinderen maken lantaarns van een raap of suikerbiet (vergelijk Jack-o’-lantern) of een pompoen en gaan met het licht langs de deuren. Daar zingen ze speciale Sint-Maartenliedjes en krijgen ze snoep of fruit in ruil.

Lantern

Kleurrijke lantarens

Kleurrijke lantaarns gemaakt door de kinderen worden ook gebruikt en zijn heel gewoon. In Nederland worden lantaarns vaak tijdens schooltijd gemaakt. Vooral in het openbare schoolonderwijs is St. Maarten een jaarlijks feest met uitgeholde knollen of pompoenen en met waxinelichtjes. Tegenwoordig worden de lantaarns elders vaak verlicht met behulp van batterijen. Onder invloed van Halloween gaan nu ook enkele kinderen verkleed langs de deuren.

Sint Maarten liedjes

Er zijn talloze Saint Martin-liedjes. Vooral in Nederland groeit het repertoire. Veel liedjes hebben een humoristische lading. Sommige liedjes komen in het hele taalgebied voor, zoals St. Maarten, andere alleen in een klein aantal dorpen. De liedjes hebben een lange traditie. Het oudst bekende Saint Martin-lied is het volgende:

Stoockt vier, maeckt vier:
Sinte Marten komt hier
Met syne bloote armen
Hij soude hem gheerne warmen?

De regels van de liedjes zijn nog terug te vinden in verschillende bestaande Sint-Maartens liederen. Ook voor andere teksten zijn ze erg oud, getuige de grote verspreiding ervan.

Ghost lollypops

I wish all the small children out there a joyfull evening tonight with beautiful lanterns and funny songs. 

Do you celebrate Sint Maarten? I would love to hear how.

I would be happy with a little comment on this post

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It
Follow SimpleColorful

Follow SimpleColorful

%d bloggers liken dit: