Sinterklaas avond

Gisteren was het 5 december en dan is het de dag van Sinterklaasavond hier in Nederland. Dat betekent dat veel kleine kinderen helemaal opgewonden raken om te zien hoeveel cadeautjes Sinterklaas en zijn Pieten dit jaar brengen en wat hij brengt.

Wie is Sinterklaas?

Sinterklaas (ook wel Sint Nicolaas genoemd) is de hoofdpersoon van het kinderfeestje dat in Nederland, België en in enkele andere landen wordt gevierd. Het hoogtepunt van het Sinterklaasfeest is Pakjesavond, dat wordt gevierd in Nederland op 5 december en in België op 6 december in de ochtend. Sinterklaas heeft altijd zijn trouwe dienaar, Zwarte Piet, en rijdt op een paard genaamd Amerigo in Nederland en Bad Weather Today in België. In 2019 haalde Sinterklaas het paard Ozosnel uit Spanje.

Nicholas was bisschop van de stad Myra. Dat was toen in het Byzantijnse rijk, maar nu in Turkije. Hij werd rond 280 geboren in Patara en stierf waarschijnlijk op 6 december 343. Zoals het in die tijd voor veel christenen normaal was, gaf hij veel geld aan arme mensen. Nicholas werd ongeveer 200 jaar na zijn dood heilig verklaard. Er staat dan “Sint” voor zijn naam.

Pakjesavond

Voor de Tweede Wereldoorlog was er geen huidige nacht. Rond 1930 was er een grote crisis in Nederland en was er niet veel geld. Na de Tweede Wereldoorlog, toen er meer welvaart (geld) was, konden er meer cadeautjes voor de kinderen gekocht worden. Eerst kregen kinderen zelfgemaakte cadeaus, later gewone cadeaus uit de winkel. Aanvankelijk waren de pakketten alleen bedoeld voor kinderen.

Tegenwoordig geven volwassenen elkaar ook cadeautjes in de vorm van een surprise (cadeautjes verpakt in een mooi handwerk), vaak met een leuk rijmpje. Sinterklaas Present night is nog steeds een spannend feest voor de kinderen, waarbij de volwassenen meespelen. In België worden cadeautjes geopend door de kinderen op de ochtend van 6 december. 6 december, de verjaardag van St. Nicolaas, is ook de eigenlijke feestdag.

Hoe wij Sinterklaas vieren

We vieren Pakjesavond al sinds de meisjes heel klein waren. We vertellen ze altijd dat Sinterklaas ‘s avonds alle cadeau’s brengt en door de schoorsteen laat vallen.
Voordat hij komt, gingen we altijd naar de zolder om daar door de ramen te kijken of we hem konden zien. Op hetzelfde moment ging een van ons naar beneden met een excuus om alle cadeau’s voor onze schoorsteen te plaatsen. Ze geloofden het elk jaar en het was zo schattig en grappig om elk jaar hun reactie te zien.

Nu doen we het anders omdat ze niet meer in Sinterklaas geloven. In plaats van veel cadeautjes te geven moeten we allemaal maar één persoon één cadeau geven dat mooi is ingepakt als een surprise. Samen met het cadeau moet je een zelfgeschreven gedicht of rijm toevoegen over de persoon aan wie je het geeft.

Uitdaging

Het kan een hele uitdaging zijn om dit soort verrassingen te maken als je niet gewend bent om zo creatief te zijn of net zo goed een rijm of een gedicht te schrijven. Maar we redden het tot nu toe allemaal elk jaar met een beetje geheime hulp van elkaar. Het is niet de bedoeling dat we weten welke persoon de ander heeft voordat we elkaar de cadeautjes geven. Het kan soms erg moeilijk zijn om alles geheim te houden. Er lekt welles hier en daar iets uit.

Maar terug naar gisteravond! We begonnen de avond door samen lekker te eten. Elk jaar eten we Gourmet en dit jaar was niet anders. De meiden houden altijd van gourmetten en het is onze traditie geworden om dat elk jaar met Pakjesavond te doen. Het brengt ook de familie meer bij elkaar en je eet niet zo snel als je normaal zou doen, dat kan gewoon niet omdat je moet wachten tot je eigen eten is bereid.

Na een geslaagd en heerlijk diner namen we allemaal onze surprises mee naar beneden en legden ze op de grond met kussens om ons heen om op te zitten. Daarna gingen we één voor één de surprises en cadeautjes openen en lazen we de rijmpjes hardop voor elkaar. Alle gemaakte surprises waren absoluut geweldig en ik ben zo trots op iedereen.

Surprises

Maar nu denk ik dat het tijd is om je te laten zien wat onze surprises dit jaar waren.

Michiel

De eerste verrassing werd gemaakt door Alieke en zij maakte het voor haar vader. Zoals je kunt zien (hoop ik) is het de ezel van ‘Schrek’. Alieke speelde vorig jaar in de musical Schrek. Zij en haar vader hadden samen iets grappigs met de ezel. Achter de staart van de ezel maakte ze een gat waar haar vader zijn cadeau kon vinden.


Emmelie

De volgende verrassing werd gemaakt door mijn man Michiel (de vader van onze kinderen). Hij heeft een iPhone 6s gemaakt voor Emmelie. Ze heeft net een refurbished iPhone 6s gekocht, dus dit was een briljant idee voor haar. Hij maakte de voorkant als een screenshot van haar eigen telefoon. Hij noemde het de Emphone in plaats van de iPhone en alle apps gaf hij ook een nieuwe naam.

Bijvoorbeeld:
‘Whatsapp’ noemde hij ‘WhatsEmm’,
‘Netflix’ noemde hij ‘Emfllix’,
de ‘App store’ noemde hij de ‘Emm store’
en
‘Instragram’ moet ‘InstagrEm’ zijn

En zo was er nog veel meer. Briljant idee!!


Ik

Deze surprise was voor mij en gemaakt door Emmelie.

Ze heeft een prachtig doosje met het ‘Masterchef-pin’ gemaakt.
Ik ben gek op het tv-programma Masterchef Australia. Emmelie en ik kijken er momenteel altijd 4 dagen per week samen naar. In het programma maken de deelnemers kans op een speciale pin wat hen extra voordelen geeft. En dit is precies wat Emmelie voor mij heeft gemaakt. In de doos had ze mijn cadeautjes bewaart, leuke kleine dingen voor in mijn keuken. De doos heeft een mooi formaat dus ik ga hem zeker bewaren om er iets in op te bergen.


Alieke

De laatste is voor Alieke en deze heb ik voor haar gemaakt.
Alieke is een meisje met veel interesses en ze houdt van mode en styling en het maken van plannen voor de toekomst. Zij en ik zitten allebei veel op Pinterest en daar vinden we zoveel geweldige dingen die ons inspireren. Ze liet me een tijdje geleden deze leuke en gezellige retro Volkswagen bus zien. De retrobus was omgetoverd tot vakantiecamper. Ze vertelde me dat ze op een dag zo graag op vakantie zou gaan. Ik hoop dat het ooit ook in het echt gaat gebeuren. Dat lijkt me inderdaad heel erg gaaf.

Ik vertaalde haar droom tot deze surprise met haar cadeautjes bovenop de bus als symbool van bagage. In de bus heb ik een groot bed met kussens gemaakt en ook wat verlichting rond het plafond gelijmd. In een van haar cadeautjes gaf ik haar een echte mini-model van de Volkswagen voor haar kamer. Zo zal ze zich altijd haar droom herinneren als ze ernaar kijkt en misschien ook ooit vervullen.

Het was een erg leuke avond met geweldige surprises. Vandaag kijk ik terug op een geslaagde avond en nu kan ik me gaan klaarmaken voor Kerstmis. Ik heb de kerstversiering al van zolder gehaald en vanmiddag ga ik beginnen met het inrichten van ons huis voor kerst. Het wordt eens tijd en voor de meisjes is het hun favoriete tijd van het jaar.

Wat is je favoriete tijd van het jaar?

I would be happy with a little comment on this post

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It
Follow SimpleColorful

Follow SimpleColorful

%d bloggers liken dit: